Kävin aikoinaan kauppaopiston ja opintojen loppuvaiheessa kirjanpidon opettaja kysyi meiltä tulevilta merkonomeilta, onko joku ajatellut ryhtyä yrittäjäksi. No minä yrittäperheen vesana nostin tietenkin käden ylös. Toisin kuitenkin kävi, sillä työurani muodostuikin, ensin virkapoikana ja sittemmin -miehenä, erilaisista seurakuntatalouden tehtävistä. 1990-luvun puolivälissä pääsin yliopistoon ja sain aikanaan hallintotieteiden maisterin paperit taskuuni. Opiskelin finanssihallintoa ja julkisyhteisöjen laskentatointa – sivuaineita hallintotiedettä ja yritysten(!) hallintoa.

Talouspäällikköpesteistä Hauhon ja Ikaalisten seurakunnissa 80- ja 90-luvuilla on jäänyt mukavat muistot ja opin paljon niin työstä kuin elämästäkin. Yliopisto-opintojen jälkeen pääsin talouspäälliköksi Vantaan seurakuntayhtymään, jossa vierähti seitsemän vuotta. Sen jälkeen taloussuunnittelupäällikön tehtävä Kirkkohallituksen hallinto-osastolla oli monipuolinen ja avarsi näköaloja lisää. Sain tehdä innostavaa asiantuntijatyötä kirkon keskushallinnossa. Olin lähes jatkuvasti yhteyksissä seurakuntiin ja tutustuin lukuisiin talouspäälliköihin, jotka koin jo myös tuossa tehtävässäni kollegoikseni. Kirkolliskokouksen talousvaliokunnan sihteerin tehtävä oli myös mielenkiintoinen pesti. Pääsin seuraamaan (lähes osallistumaankin sillä olihan nimeni jokaisen talousvaliokunnan mietinnön lopussa) kirkolliskokouksen työskentelyä aivan päätöksenteon ytimessä.

Vuoden 2020 elokuusta alkaen olen ollut Hyvinkään seurakunnan talousjohtajana. Palasin ikään kuin perustehtäväni pariin. Asun Hyvinkäällä, joten Helsingissä reissaamisesta vapautui aikaa. Into seurakuntatalouden kuvioihin laajemminkin ei ota laantuakseen ja siispä anoin ja sainkin seurakunnalta sivutoimiluvan.

Tuosta kauppiksen kädennostosta on nyt kulunut rapiat 35 vuotta. Syyskuussa sitten vihdoinkin tuo kädennoston aie toteutui ja ryhdyin yrittäjäksi (sivutoimisesti). Edessä on siis aava ulappa, mutta luotan navigoinnissa lujasti yhteistyöhön tuttujen ja vielä tuntemattomienkin talouspäälliköiden ja muunkin seurakuntien talous- ja hallintoväen kanssa.

Purjeet on nostettu!

Pasi